ziemniaki

Ziemniaki – wspomaga leczenie raka?!

Czy ziemniaki wspomagają leczenie raka?

Na to pytanie odpowiemy później, gdy nieco bardzo zgłębimy historię, pochodzenie, zalety i rodzaje ziemniaków. Ponieważ jest to bardzo ważne warzywo, które jest z nami od urodzenia, nawet od urodzenia naszych pra pra pra dziadków. Niestety coraz mniej młodych osób spożywa te bardzo wartościowe warzywo.

A jeśli już to w frytkach…które nie oszukujmy się nie należą do wartościowej formy spożywania ziemniaków. Głownie przez długie smażenie w kiepskim oleju, a częściej w fryturze która nie nadaje się do niczego i w wielu dobrych restauracjach jest po prostu zakazana w użytkowaniu.

Przed wrzuceniem do frytury ziemniaki były wcześniej podawane już pierwszej obróbce termicznej , później kolejnej tym razem ujemnej, mrożeniu. Następnie prosto z zamrażalnika wrzucane do gorącego oleju. Myślisz że po tych wszystkich procesach cokolwiek zostało wartościowego w tym ziemniaku?

A co powiesz o ziemniakach a raczej produkcie końcowym – frytkach ze znanej restauracji szybkiej obsługi, w której frytki poddawane są 18 procesom chemicznym by finalnie smakowały i wyglądały tak jak sam widzisz i smakujesz gdy właśnie odwiedzasz tą restaurację:)

ziemniaki
ziemniaki w formie frytek w tej wersji zdecydowanie nie chcesz jeść!

Historia ziemniaków

Wszystko zaczęło się 8000 lat temu w Andach w Ameryce Południowej, na pograniczu Boliwii i Peru.

W 1532 roku hiszpańska inwazja położyła kres cywilizacji Inków, ale nie ziemniakowi, ponieważ uprawa bulw jest nadal najważniejszą czynnością sezonu rolniczego w pobliżu jeziora Titicaca, gdzie nadal jest ważna częścią historii społeczeństwa andyjskiego.

Po wyniszczających wieloletnich wojen Napoleona, które zniszczyły niemal Europę, ziemniaki zaczęły być masowo uprawiane na całym kontynencie, aby złagodzić skutki głodu, i mówi się, że duże armie, takie jak Francuska czy Hiszpańska, przetrwały dzięki pożywieniu, które zapewniał ziemniak.

ziemniaki
ziemniaki są z nami od tysięcy lat

Rodzaje ziemniaków

Ziemniaki to żywność, która ma różne zalety, a wśród nich: wartość odżywczą, różnorodność form spożycia, różnorodność odmian oraz trwałość, która pozwala uprawiać je na niemal całym świecie.

Na świecie występuje kilkaset różnych rodzajów ziemniaków, natomiast w Polsce jest ich koło 120 odmian!

Najpopularniejsze rodzaje ziemniaków w Polsce to:

  • ziemniak sałatkowy: Charakteryzuje się delikatną strukturą i zwięzłą konsystencją. Nie rozgotowuje się i bardzo łatwo się go kroi, dlatego tak dobrze nadaje się właśnie do sałatek.
  • ziemniak użytkowy: Zwięzły miąższ, lekko wilgotny i mączysty, mają też małą skłonność do rozgotowywania. Nadają się bardzo dobrze do drugich dań, do zup. Przy końcu gotowania stają się kruche. Podczas smażenia są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, więc fani frytek powinni stawiać właśnie na ten rodzaj ( choć my zdecydowanie rekomendujemy frytki z pieca bez tłuszczu ).
ziemniaki
ziemniak użytkowy – najlepszy do frytek
  • ziemniak mączny: Ta odmiana ma największe skłonności do rozgotowywania się oraz zawiera najwięcej skrobi. Charakteryzują się jasnym miąższem. Idealny do babek, klusek, farszy czy kopytek.

Polacy kochają ziemniaki. Na tysiąc zapytanych osób ciężko było by znaleźć choć jedną która nigdy nie jadła ziemniaków! Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada około 100 kg ziemniaków rocznie.

Nazwy ziemniaków również są bardzo różne, zależnie od regionu kraju . Łemkowie czyli ludzie wschodu mówią kompera, u górala zjemy grula, a w zachodnim Podhalu na naszym talerzu pojawi się „rzepa”. Na Śląsku mamy kartofle, a Poznaniak da nam pyry. Spotkać się można również z określeniem perka (dawniej od Peru). W gwarze lwowskiej występuje też barabola oraz bulba. Jeden ziemniak, a tak wiele różnych nazw.

ziemniaki
ziemniaki wspomagają walkę z rakiem!

A teraz to na co wszyscy czekali, czyli informacja i odpowiedź na pytanie:

Czy ziemniaki wspomagają leczenie raka?

  1. Witamina C zawarta w ziemniakach, obniża szansę zachorowania o ok 11%. Taki wynik podali Uczeni z Zhejiang University w Chinach.
  2. Antocyjany które w największej licznie występują w ziemniakach fioletowych (dostępnych także w Polsce) mogą pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez zabijanie złośliwych komórek. Ponadto stwierdzono, że pomagają zapobiegać mutacji komórek i przekształcaniu się w komórki rakowe. To wynik badań Penne State University, opublikowanych w Journal of Nutritional Biochemistry.

Podsumowanie:

Ziemniaki, te które tak kochamy i uwielbiamy na naszych stołach. Są nie tylko bardzo smaczne, wartościowe, ale można je przygotowywać na wiele różnych sposobów i w różnych formach. Do tego są bardzo łatwe w uprawie więc, można je uprawiać prawie na całym świecie.

Fioletowa odmiana ziemniaków, spożywana w ilości co najmniej 100 g dziennie wspomoże nas w walce z już posiadanymi komórkami nowotworowymi, oraz wspomoże ochronę zdrowych komórek przed mutacją w te złe – rakowe.

JEst 5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.