Większość ludzie przez całe życie skutecznie niszczy swoją wątrobę. A co powie Twoja wątroba o Tobie? Zabijasz ją czy chcesz uzdrowić?
Zazwyczaj, dopiero jak ktoś trafia do szpitala, to zaczyna interesować się tym, co się dzieje z jego wątrobą, po czym dowiadują się, że albo są krok od poważnego uszkodzenia organu, lub już jest za późno — w 90% przypadków tylko te dwie opcje wchodzą w grę. Więc może, zamiast zdać się na los, to po prostu zaczniesz codziennie, sumiennie dbać o swoją wątrobę?
Więc jak się pewnie domyślasz, wątroba jest jednym z najważniejszych elementów naszego ciała. Dzięki niej jesteśmy w stanie żyć w naszym trującym środowisku, magazynujemy całą tę chemię, by nie dostawała się dalej, wątroba bierze również udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, odpowiada również za metabolizm tłuszczów.
Posiada również właściwości przetwarzania zużytych czerwonych krwinek oraz filtracji bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. Ponadto jest kluczem do produkcji i sprawności Twojej żółci.
Teraz przedstawię 5 ważnych produktów, które potrafią naprawiać oraz w pełni wspierają pracę Twojej wątroby, zatem zdecydowanie warto włączyć je do swojego menu! Ponieważ są to naturalne produkty, więc wybacz jeśli nie znajdziesz magicznych tabletek na wszystko:)
Kit pszczeli działa ochronnie na wątrobę, a dokładniej zmniejsza uszkodzenia wywołane czynnikami toksycznymi, takimi jak alkohol, antybiotyki czy metale ciężkie. Dodatkową korzyścią z używania propolis jest zmniejszanie zwłóknienia wątroby. Potrafi również obniżać stan zapalny poprzez redukcję poziomu cząsteczek prozapalanych.
Warto też wspomnieć o tym, że kit pszczeli wpływa korzystnie na funkcjonowanie osób, które zmagają się z chorobami metabolicznymi jak np. cukrzyca typu 2. Badania naukowe pokazały, że spożywając propolis, można w dość szybki i łatwy sposób sprowadzić do normy wyniki badań wątrobowych, oczywiście jeśli nie mamy do czynienia z poważnymi uszkodzeniami.
Najłatwiej propolis dodać sobie do herbaty i wypić, szybko i bezboleśnie. Pamiętajmy o tym, by sumiennie przyjmować propolis dzień w dzień bez przerwy, co najmniej przez 30 dni. Po takim czasie możemy udać się na badania i sprawdzić, czy otrzymaliśmy zadowalające rezultaty.
Ostropest plamisty a dokładniej substancja w nim zawarta — sylimaryna, ma bardzo rzadką właściwość odtruwającą wątrobę. Potrafi również zahamować niebezpieczną aktywność wolnych rodników, które powstają w wyniku neutralizowania np. antybiotyków lub alkoholu.
Dodatkowo wspomaga regenerację komórek oraz zapobiega odkładaniu się w nich kolagenu, tym samym hamując zmiany martwicze. Ponadto chroni wątrobę przed działaniem czynników toksycznych poprzez uszczelnianie błon komórkowych i hamowanie wnikania toksyn do środka. Wpływa również pozytywnie na produkcję żółci.
Inne korzystne właściwości, które nam oferuje ostropest to, zwiększanie wydzielania soków trawiennych i poprawa apetytu. Tę aktywność możemy przypisać zarówno sylimarynie, jak i związkom goryczkowym, które stymulują układ pokarmowy.
Najwygodniejszą formą przyjmowanie tego zioła będą tabletki, do kupienia w aptekach oraz sklepach zielarskich. Według WHO optymalna dawka to 400 mg dziennie podzielone na co najmniej 2-3 dawki w ciągu dnia. Czas używania by odtruwanie wątroby było zauważalne to min 3 miesiące — owszem jest to długo, ale w porównaniu z tym, że zanieczyszczasz swoją wątrobę długimi latami, to myślę, że ten okres i tak jest bardzo krótki.
Twoja wątroba i inne organy na pewno będą CI wdzięczne.
Warzywa krzyżowe takie jak brokuły, jarmuż czy brukselka mają bezpośredni wpływ na właściwości oczyszczające wątrobę. Związki obecne w tych produktach powodują wzrost aktywności enzymów detoksykujących. To prowadzi do przyśpieszenia neutralizacji i usuwania szkodliwych substancji.
Kiedy mówimy o warzywach krzyżowych, możemy wspomnieć także o warzywach liściastych takich jak rukola, sałata, seler naciowy oraz szpinak
TUTAJ – obszerny wpis na temat tego bardzo zdrowego warzywa.
Trzeba wspomnieć o tym, że codzienne spożywanie przynajmniej jednego z tych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Jak już wiesz zapewne po przeczytaniu tego wpisu, wątroba jest szalenie ważnym narządem naszego organizmu, odpowiada za przeróbkę całego syfu, którym oddychamy, który zjadamy i atakuje nas za dnia codziennego.
Recepta jest bardzo prosta, dobra herbatka, lub jedno odpowiednie warzywo dziennie i już jesteśmy o krok przed innymi! Trzeba tylko chcieć i zacząć jeść warzywa!