Pewnie się już zastanawiasz czym jest owe trujące jedzenie? Gdzie w Twojej lodówce się znajduje? A może zapytaj dlaczego się tym trujesz?!
Większość nie zdaje sobie nawet sprawy jakie trutki trzyma w lodówce. Nic się nie przejmuj, czytasz to by mieć większą wiedzę i być bardziej świadomym tego co jesz, tego co jest zdrowe a co jest dla Ciebie szkodliwe. Niestety to co tu przeczytasz, będzie dla Ciebie złą informacją, ponieważ codziennie spożywasz ten trujący produkt…
Wędliny mogą być trujące, jeśli są spożywane w dużych ilościach, ponieważ zawierają dużo soli, tłuszczu i sztucznych dodatków, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza w przypadku osób z chorobami serca, nadciśnieniem i otyłością.
Wędliny są zazwyczaj wytwarzane z mięsa wieprzowego, wołowego, drób, ale także mogą być wykonane z innych rodzajów mięsa. Zawierają one również różne dodatki, takie jak sole, cukier, konserwanty, wzmacniacze smaku i barwniki.
Wędliny zawierają również wiele ulepszaczy, które mają poprawić ich jakość i wygląd. Do najczęstszych ulepszaczy wędlin i szynk należą:
Trujące jedzenie takie jak sztuczne wędliny oraz inne produkty pseudo mięsne może prowadzić do szkodliwych skutków dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku spożywania w dużych ilościach lub regularnie. Oto niektóre z potencjalnych skutków zdrowotnych spożywania takich produktów:
Własnoręcznie wykonane szynki są znacznie zdrowsze niż kupowane w sklepie ( tak jak i całe trujące jedzenie marketowe ), ponieważ można kontrolować składniki i ilość soli i innych dodatków. Samodzielne wędzenie szynki jest dość proste, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości.
Oto kilka plusów robienia własnych produktów mięsnych:
Warto pamiętać, że samodzielne wędzenie mięsa może nie być całkowicie pozbawione ryzyka związanego z rozwojem bakterii, szczególnie jeśli nie stosuje się odpowiednich procedur bezpieczeństwa i higieny. Dlatego ważne jest, aby stosować się do zasad bezpieczeństwa żywnościowego i korzystać z odpowiednich narzędzi i urządzeń do wędzenia mięsa.
Jeśli chodzi o mięso do wędzenia, najlepiej nadają się mięsa wieprzowe, wołowe i dziczyzna ( – TUTAJ – powstał bardzo ciekawy wpis odnośnie walorów tego najzdrowszego mięsa ), ponieważ mają wysoką zawartość tłuszczu, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku. Warto jednak wybierać mięso z dobrego źródła, najlepiej od sprawdzonego dostawcy, który dba o dobrostan zwierząt i stosuje się do odpowiednich standardów jakościowych.
Czy trujące jedzenie mieszka w Twojej lodówce? TAK. Czy spożywasz je prawdopodobnie 5 dni w tygodniu? TAK. Czy jesteś tego świadom? Raczej NIE. Więc teraz gdy już jesteś w pełni świadom tego jak trujące jedzenie w postaci pięknych kolorowych i błyszczących szynek szkodzi Tobie i Twoim bliskim, to co z tym zrobisz? Jak zawsze udasz że nie widzisz? Czy może tym razem jednak pomyślisz!
Pamiętaj! Twoja dieta to klucz do zdrowia, ale są też inne aspekty jak ruch fizyczny, regeneracja, podejście mentalne. Jeżeli nie masz czasu by zgłębić te wszystkie zagadnienia ( czyli setki godzin czytania, analizowania oraz testowania ) to jesteśmy tu by CI pomóc i dostosować wszystko indywidualnie do Twojej osoby:
https://app.easycart.pl/checkout/33112527/konsultacja-offline