Tran to Twoja ochrona przed corocznymi przeziębieniami! Zainteresuj się w końcu swoim zdrowiem i przestań chorować!
Tran jako pierwsi zaczęli wytwarzać Norwegowie. Na początku wykorzystywano go do zupełnie innych celów niż te związane ze zdrowiem. Używano go w domu i pracach głównie jako paliwo do lamp lub do konserwacji drewna a dopiero w okolicach XVII wieku stwierdzono, że stosowanie go regularnie przez ludzi ma pozytywny wpływ na ich zdrowie i zaczęto uzupełniać nim również dietę.
Wykorzystywanie tranu przeniosło się do innych krajów. Nasze prababcie też doceniały zalety tranu. Zwyczaj jego spożywania znamy również z drugiej połowy XX wieku, gdzie podawano go regularnie dzieciom w przedszkolach. Starsze osoby pamiętają przedszkole lub swoje babcie, które podając tran wnukom, mówiły – pij tran, będziesz zdrowszy. I pomimo tego, że kilkadziesiąt lat temu nie dysponowaliśmy wieloma publikacjami medycznymi na jego temat, a internetu nie było, a dostęp do informacji był mocno ograniczony – jest w tym sama prawda.
Można powiedzieć, że teraz wracamy do natury i korzeni. Po latach pewnego zapomnienia tran znowu wraca do łask i zyskuje popularność. Tran przecież wspiera nasze zdrowie dzięki zawartości witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto dowiedzieć się o nim więcej.
To olej uzyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb z grupy dorszowatych. Najbardziej cenionymi składnikami tranu są kwasy omega 3, omega 6 oraz witaminy A i D. Podawany jest od wielu pokoleń głównie w celach profilaktycznych. Najczęściej słyszymy, że najlepiej stosować go jesienią i zimą, kiedy mamy mniej słońca i przebywamy też mniej na zewnątrz. Latem witamina D3 jest produkowana naturalnie, pomaga nam w tym słońce. Niemniej jednak w dobie pandemii jak najbardziej można stosować suplementację tranem, można ewentualnie pomyśleć o mniejszej dawce.
Tran może wspierać nas w bardzo wielu aspektach. Ma wpływ na to, co mamy wewnątrz, ale też na zewnątrz. Znajdziesz tu najważniejsze z zalet spożywania tranu.
Powszechnie mówi się, że tran wspiera odporność na różnego rodzaju infekcje, głównie te jesienne i zimowe – czyli wszystkim znane przeziębienia.
Lista zalet jest szeroka i to niezależnie od wieku. Tran można podawać już nawet małym dzieciom.
TUTAJ – przeczytaj jeszcze o witaminie K2 która jest często łączona z witaminą D.
O formie przyjmowania tranu decyduje każdy sam. Przyjmować należy najlepiej taką formę, jaka jest dla nas wygodniejsza, łatwiejsza do połknięcia.
W obu przypadkach ważne jest sprawdzenie daty przydatności (czym świeższy tran tym lepiej) oraz markę producenta. Warto znaleźć o producencie więcej informacji w internecie. Trany różnych producentów będą się też różniły zawartością składników. Wybierając tran zwróć przede wszystkim uwagę na zawartość kwasów DHA i EPA, które należą do najbardziej wartościowych i najważniejszych kwasów omega 3 pochodzenia morskiego.
Przyjmując tran i dostarczając sobie określoną ilość kwasów omega 3 czy 6 oraz witaminy A i D – sprawdź, czy inne przyjmowane już suplementy nie zawierają wszystkich lub pojedynczych z tych składników. Zwrócić uwagę należy tu na zawartość witaminy, a jeśli organizm przez dłuższy czas będzie otrzymywał 2 lub więcej mg/kg masy ciała — mogą pojawić się bóle głowy lub zmiany skórne. Tranu nie podajemy również w trakcie przyjmowania antybiotyków.
Dość często tran mylony jest z olejem z wątroby rekina, który ma częściowo podobne właściwości, jednak jego skład różni się od oleju z ryb dorszowatych. Zawiera mniej kwasów omega 3, natomiast ma dodatkowe składniki jak alkiloglicerole i skwalen wpływające dobroczynnie na stan naszej krwi. Ze względu na częściowo podobny skład nie stosujemy ich w tym samym czasie, ale można naprzemiennie.
Tran można przyjmować właściwie o każdej porze dnia. Można znaleźć opinie, że tran w płynie lepiej przyjmować z rana i przed jedzeniem, ponieważ szybciej usuniemy wrażenie „niesmaku” w ustach, głównie ze względu na oleistą konsystencję tranu.
Ważna jest odpowiednia dawka tranu i podawanych w nim kwasów omega 3,6 oraz witamin. Nie rzucajmy się nagle na zbyt duże ilości bez potrzeby. Należy trzymać się rekomendacji producenta. Zanim zdecydujemy się na spożywanie tranu, rekomendujemy również konsultacje z lekarzem, szczególnie osobom o niskiej krzepliwości krwi.
Należy pamiętać, że podawanie tranu to suplementacja, która uzupełnia niedobory poszczególnych składników, ale nie zastąpi ona pełnej zdrowej diety. Ryby powinny często gościć na naszych stołach, oczywiście prawdziwe ryby, a nie panga i inne tego typu produkty, których ludzie jeść nie powinni!
Dodawajmy do naszych dań też siemię lniane i nasiona chia, i częściej chrupmy orzechy włoskie. Owoce również zawierają kwasy omega 3. Wybierajmy więc też z głową to, co jemy.