TRAN – zwiększ odporność i zapomnij o przeziębieniach!

Tran to Twoja ochrona przed corocznymi przeziębieniami! Zainteresuj się w końcu swoim zdrowiem i przestań chorować!

jedz prawdziwe ryby

Tran – pochodzenie

Tran jako pierwsi zaczęli wytwarzać Norwegowie. Na początku wykorzystywano go do zupełnie innych celów niż te związane ze zdrowiem. Używano go w domu i pracach głównie jako paliwo do lamp lub do konserwacji drewna a dopiero w okolicach XVII wieku stwierdzono, że stosowanie go regularnie przez ludzi ma pozytywny wpływ na ich zdrowie i zaczęto uzupełniać nim również dietę.

Wykorzystywanie tranu przeniosło się do innych krajów. Nasze prababcie też doceniały zalety tranu. Zwyczaj jego spożywania znamy również z drugiej połowy XX wieku, gdzie podawano go regularnie dzieciom w przedszkolach. Starsze osoby pamiętają przedszkole lub swoje babcie, które podając tran wnukom, mówiły – pij tran, będziesz zdrowszy. I pomimo tego, że kilkadziesiąt lat temu nie dysponowaliśmy wieloma publikacjami medycznymi na jego temat, a internetu nie było, a dostęp do informacji był mocno ograniczony – jest w tym sama prawda.

Można powiedzieć, że teraz wracamy do natury i korzeni. Po latach pewnego zapomnienia tran znowu wraca do łask i zyskuje popularność. Tran przecież wspiera nasze zdrowie dzięki zawartości witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto dowiedzieć się o nim więcej.

Czym jest tran i jakie są jego zalety?

To olej uzyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb z grupy dorszowatych. Najbardziej cenionymi składnikami tranu są kwasy omega 3, omega 6 oraz witaminy A i D. Podawany jest od wielu pokoleń głównie w celach profilaktycznych. Najczęściej słyszymy, że najlepiej stosować go jesienią i zimą, kiedy mamy mniej słońca i przebywamy też mniej na zewnątrz. Latem witamina D3 jest produkowana naturalnie, pomaga nam w tym słońce. Niemniej jednak w dobie pandemii jak najbardziej można stosować suplementację tranem, można ewentualnie pomyśleć o mniejszej dawce.

twoja niewidzialna tarcza

Tran może wspierać nas w bardzo wielu aspektach. Ma wpływ na to, co mamy wewnątrz, ale też na zewnątrz. Znajdziesz tu najważniejsze z zalet spożywania tranu.

Powszechnie mówi się, że tran wspiera odporność na różnego rodzaju infekcje, głównie te jesienne i zimowe – czyli wszystkim znane przeziębienia.

  • Dzięki witaminie D i nie tylko – tran pomaga również osobom cierpiącym w danym momencie na wszechobecny ciągle Covid.
  • Tran wspiera rozwój mózgu oraz naszego układu nerwowego. Łatwiej przyswajamy informacje, mamy lepszą koncentrację, zwiększamy naszą odporność na stres. Tran wspiera naukę jak i pracę zawodową. W starszym wieku przyjmowanie tranu zmniejsza też ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera. – TUTAJ – przeczytaj wpis o tym jak odpowiednie jedzenie ma wpływ na Twój mózg.
  • Obniża zły cholesterol, przez to też wpiera pracę serca oraz układu krążenia. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i normuje ciśnienie tętnicze.
  • Poprawia jakość i stan stawów i kości. Niedobory witamin zawartych w tranie (głównie witamina D) może prowadzić na przykład do krzywicy u dzieci a osteoporozy u osób dorosłych. Ma też wpływ na stan naszego uzębienia.
  • Uszczelnia błony śluzowe, dzięki czemu nie dopuszcza do przenikania chorobotwórczych drobnoustrojów.
  • Wpływa pozytywnie na stan i wygląd skóry. Przyspiesza gojenie się ran i problemów skórnych. Dzięki zawartości witaminy A ( – TUTAJ – przeczytaj cały opis tej witaminy ) i jej wpływowi na niszczenie wolnych rodników, tran spowalnia proces starzenia się skóry.
  • Wpływa na poprawę paznokci i włosów.
  • Poprawiają kondycję oczu, co szczególnie docenią osoby pracujące z komputerem.
  • Zbadano wpływ tranu na stan osób zmagających się ze stwardnieniem rozsianym – przyjmowanie tranu zmniejsza częstotliwość nawrotów, obniża ilość markerów stanu zapalnego, a tym samym wpływa na kondycję chorego oraz jego jakość życia.
  • Tran zapobiega zakrzepom, zmniejsza krzepnięcie krwi.

Lista zalet jest szeroka i to niezależnie od wieku. Tran można podawać już nawet małym dzieciom.

TUTAJ – przeczytaj jeszcze o witaminie K2 która jest często łączona z witaminą D.

Tran w kapsułkach czy w płynie?

O formie przyjmowania tranu decyduje każdy sam. Przyjmować należy najlepiej taką formę, jaka jest dla nas wygodniejsza, łatwiejsza do połknięcia.

  • Tran w płynie z pewnością będzie łatwiejszy do połknięcia przez dzieci oraz osoby starsze. Szczególnie teraz, gdy dostępne na rynku są również trany smakowe, na przykład malinowy czy mango, co sprawia, że chętniej się tran łyka. Czysty tran łyka się łatwo, ale jego oleista konsystencja i smak może nie każdemu odpowiadać. Smakowe trany bardziej przypominają syropy i dają pozytywne wrażenia smakowe.
  • Dostępne są również kapsułki. Nie są duże, są śliskie i łatwe do połknięcia. Ta forma na pewno nie pozostawia żadnego posmaku.
  • W aptekach możemy również znaleźć maść tranową – jednak jej wykorzystanie jest ograniczone do działania na skórę ze względu na zawartość drogocennych dla niej witamin.
dla mnie najlepsza forma to naturalna ryba

W obu przypadkach ważne jest sprawdzenie daty przydatności (czym świeższy tran tym lepiej) oraz markę producenta. Warto znaleźć o producencie więcej informacji w internecie. Trany różnych producentów będą się też różniły zawartością składników. Wybierając tran zwróć przede wszystkim uwagę na zawartość kwasów DHA i EPA, które należą do najbardziej wartościowych i najważniejszych kwasów omega 3 pochodzenia morskiego.

Przyjmując tran i dostarczając sobie określoną ilość kwasów omega 3 czy 6 oraz witaminy A i D – sprawdź, czy inne przyjmowane już suplementy nie zawierają wszystkich lub pojedynczych z tych składników. Zwrócić uwagę należy tu na zawartość witaminy, a jeśli organizm przez dłuższy czas będzie otrzymywał 2 lub więcej mg/kg masy ciała — mogą pojawić się bóle głowy lub zmiany skórne. Tranu nie podajemy również w trakcie przyjmowania antybiotyków.

Dość często tran mylony jest z olejem z wątroby rekina, który ma częściowo podobne właściwości, jednak jego skład różni się od oleju z ryb dorszowatych. Zawiera mniej kwasów omega 3, natomiast ma dodatkowe składniki jak alkiloglicerole i skwalen wpływające dobroczynnie na stan naszej krwi. Ze względu na częściowo podobny skład nie stosujemy ich w tym samym czasie, ale można naprzemiennie.

Tran można przyjmować właściwie o każdej porze dnia. Można znaleźć opinie, że tran w płynie lepiej przyjmować z rana i przed jedzeniem, ponieważ szybciej usuniemy wrażenie „niesmaku” w ustach, głównie ze względu na oleistą konsystencję tranu. 

Ważna jest odpowiednia dawka tranu i podawanych w nim kwasów omega 3,6 oraz witamin. Nie rzucajmy się nagle na zbyt duże ilości bez potrzeby. Należy trzymać się rekomendacji producenta. Zanim zdecydujemy się na spożywanie tranu, rekomendujemy również konsultacje z lekarzem, szczególnie osobom o niskiej krzepliwości krwi.

Posumowanie:

Należy pamiętać, że podawanie tranu to suplementacja, która uzupełnia niedobory poszczególnych składników, ale nie zastąpi ona pełnej zdrowej diety. Ryby powinny często gościć na naszych stołach, oczywiście prawdziwe ryby, a nie panga i inne tego typu produkty, których ludzie jeść nie powinni!

Dodawajmy do naszych dań też siemię lniane i nasiona chia, i częściej chrupmy orzechy włoskie. Owoce również zawierają kwasy omega 3. Wybierajmy więc też z głową to, co jemy.