Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe? Które są dobre? Które powodują cukrzycę? Dlaczego najczęściej wybierasz te szkodliwe?
Dzień należy zacząć właściwie. Rozpoczynanie dnia bez śniadania przełoży się na jakość naszego dnia, na to czy będziemy mieć energię do podejmowania wyzwań. Bez śniadania nasza energia szybko zniknie. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby o śniadaniu nie zapominać. Równie istotne jest to, co na śniadanie zjemy.
Wielu z nas rozpoczyna dzień od płatków śniadaniowych i bardzo dobrze pod warunkiem, że są dobre i zawierają pożądane, wartościowe składniki. A reklamy w telewizji kuszą niezmiernie. Kuszą kształtami płatków, kolorami samych płatków i pięknymi opakowaniami.
Gdy wchodzisz do sklepu i stajesz naprzeciw alejki z płatkami to pewnie łapiesz się za głowę, bo nie wiesz, co wybrać. Ilość rodzajów płatków po prostu przytłacza, tak jak ilość kolorów i obrazków, które wręcz krzyczą do Ciebie – KUP MNIE!
Wbrew pozorom wybór jest łatwy, szukaj na samym dole, najmniej atrakcyjna półka gdzie nikomu nie chce się schylać. Tam właśnie znajdzie odpowiednie płatki śniadaniowe dla Ciebie i Twoich bliskich.
Rodzajów płatków jest tak dużo że nawet nie sposób je wszystkie wymienić. Za to da się znacznie szybciej wykreślić te które po które nie powinieneś w ogóle sięgać. Metody są dwie, jedna banalna:
Czyli zazwyczaj ok 30% płatków to będzie sam cukier! Rozumiesz to? To teraz weź tą informację, włóż do głowy i zadaj sobie pytanie czym karmisz swoje dziecko? lub inną bliską Ci osobę.
Większość płatków śniadaniowych, musli i innych wynalazków ma ogromne ilości cukru w swoim składzie. Po prostu zacznij czytać etykiety by być bardziej świadomym. Lub użyj metody nr. 1 i wywalaj wszystko co ładnie wygląda.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze płatków i na co uważać by nie mieć problemów zdrowotnych.
Nienaturalny kolor płatków wskazuje na użycie barwników. Nie zawsze będą to barwniki naturalne. Ponownie, taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu.
Niska zawartość błonnika naturalnego to również wskazówka, że danych płatków nie powinniśmy kupować. Tak samo jak brak witamin czy innych odżywczych składników powinno zwrócić naszą uwagę. Może to też świadczyć o wysokim stopniu przetworzenia produktu.
Kaloryczność płatków śniadaniowych to ważna dla nas informacja. Są takie, które zawierają blisko 500 kalorii w 100 gramach. Inne zawierają mniej niż 200 kalorii.
Opakowanie powinno zawierać informację o składzie, w tym o glutenie. Osoby uczulone na gluten powinny unikać niektórych rodzajów płatków.
Na wielu opakowaniach widzimy chwytliwe hasła typu „bio” lub „fit”. No cóż, producent ma do tego prawo. Aby nie dać się jednak zwieść czytajmy etykiety – po raz kolejny – etykieta prawdę Ci powie czy Twoje płatki śniadaniowe są dobre, czy nadają się tylko na śmietnik.
Ostatnio, wiele mówi się też o ekologii. Jeśli macie do wyboru opakowanie z folii i z papieru a skład płatków jest podobny – wybierzcie te z papieru. Przy okazji dbania o zdrowie, przyjemnie jest zrobić coś dobrego dla innych. Ekologiczne opakowania zachęcają by oszczędzać naszą naturę a my przy okazji unikamy drobinek plastiku w pożywieniu.
Pamiętaj też że jeżeli codziennie będziesz przesadzał z cukrem to masz duże zagrożenie cukrzycy, a to już nie przelewki. – TUTAJ – przeczytaj wpis o wczesnych objawach które prowadzą właśnie do cukrzycy, może już je masz? Sprawdź!
Przezorny zawsze ubezpieczony!
Już wiemy, że te z niską zawartością cukru i kalorii. Dołóżmy do tego wysoką zawartość błonnika, a tego najwięcej znajdziemy w płatkach owsianych. Oprócz tego płatki owsiane zawierają bardzo dużo pożądanych składników jak witamina B czy nienasycone kwasy tłuszczowe i magnez. Płatki owsiane dzielą się na 3 rodzaje:
Stopień przetworzenia ma znaczenie. Wybierajmy płatki z pełnego ziarna a nie z tzw. grysu – cząstek ziaren. Mamy wtedy pewność, że dostarczamy sobie pełnowartościowy posiłek.
Płatki z różnych zbóż dostarczają nam wielu wartości. Jęczmienne na przykład zawierają antyoksydanty i są lekkostrawne. Płatki żytnie to solidna dawka magnezu, potasu, witamin z grupy B. Jaglane i gryczane nie zawierają glutenu i będą odpowiednie dla osób uczulonych na ten składnik.
Wspaniałym rozwiązaniem dającym pewność, że nasze śniadanie jest zdrowe i pełnowartościowe – jest wymieszanie kilku rodzajów płatków (jak najmniej przetworzonych) ze sobą. Do tego dodajmy kawałki owoców, jagód czy jabłek i mamy zdrowy i smaczny posiłek, który da poczucie sytości.
Tutaj podaje link do moich płatków które jadłem i zrobiłem zdjęcie do Instagrama:
https://www.instagram.com/p/ClYLby2tfES/
Nie wyglądają super ładnie, wiem:) Za to są bardzo zdrowe, wręcz są bombą witaminową!
Jeśli chcemy mieć pewność mądrego wyboru – kupując płatki śniadaniowe czytajmy etykiety. Producent ma obowiązek wykazania składników i z łatwością ocenisz, czy są odpowiednie. I jeszcze jedno – na zakupy nie chodzimy głodni, wtedy kolory i wyszukane opakowania potrafią przyprawić nas o zawrót głowy i skusić nas do sięgnięcia po niewłaściwy produkt.
Pamiętaj o tym że wartościowe płatki śniadaniowe są tylko na najniższej półce sklepowej, tam gdzie nikt nie zagląda! Wybierajmy świadomie!