Kawa – 6 dodatków, które sprawią, że będzie mega zdrowa!

Odpowiednia kawa sama w sobie jest zdrowa, ale co powiesz na to, że po dodaniu kilku magicznych składników będzie mega zdrowa! Czytaj!

czarna ale bez cukru!

Kawa i dodatki

W tym artykule opowiem o naturalnych dodatkach do kawy, które wzmocnią jej właściwości prozdrowotne, a przy okazji uatrakcyjnią smak i aromat. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się, z czym łączyć kawę, aby była ona jeszcze zdrowsza, to warto przeczytać do końca, a nie po łebkach.

Jakie korzyści da Ci kawa?

Regularne picie dobrej jakości kawy, czyli raz do 3 razy dziennie wpływa korzystnie na układ krążenia, chroniąc nas przed rozwojem niewydolności serca i udarów mózgu. Kawa zmniejsza również ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Warto zaznaczyć też to, że osoby pijące kawę cechują się mniejszą śmiertelnością z powodów układu krążenia. Mam na myśli śmiertelność niższą średnio aż o prawie 20%. Jeśli chodzi o działanie prewencyjne kawy, to regularne sięganie po nią zapobiega w pewnym stopniu rozwojowi takich chorób, jak cukrzyca typu drugiego, kamica żółciowa, a także chroni ona przed marskością wątroby. Kawa wpływa korzystnie na sprawność umysłową i zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera ( – TUTAJ – przeczytaj wpis o tym, że to choroba nie tylko ludzi starszych ale i młodszych! ) Ponadto kawie przypisuje się działanie przeciwdepresyjne.

Lista magiczny prozdrowotnych kawowych dodatków:

1. KARDAMON

Pierwszy cennym dla zdrowia dodatkiem jest kawa z kardamonem. Zaznaczę, że chodzi o prawdziwy kardamon (zielony, nie czarny). Kardamon warto stosować z kawą, aby podkreślić korzystny wpływ tego napoju na gospodarkę węglowodanową. Kawa sama w sobie działa prewencyjnie w rozwoju cukrzycy typu drugiego. Kardamon z kolei przeciwdziała insulinooporności.

W jednym z badań naukowcy zauważyli, że spożywanie kardamonu przyczyniło się do zwiększenia wrażliwości komórek naszego ciała na działanie insuliny, czyli doszło do złagodzenia insulinooporności. Dzięki temu nasz organizm może wydzielać o wiele mniejsze ilości insuliny, aby były one wystarczające do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Ma to swoją dodatkową zaletę, bo wysoki poziom insuliny we krwi w dłuższej perspektywie skutkuje wieloma komplikacjami zdrowotnymi. I to właśnie kardamon będzie pomocny w tym, aby ich uniknąć.

tylko zielony kardamon!

Kardamon podobnie jak kawa, wpływa pozytywnie na układ sercowo naczyniowy.

A to głównie dlatego, że przyprawa ta ma wyjątkową zdolność do redukcji stężenia trójglicerydów we krwi. W licznych badaniach naukowych możemy przeczytać, że stosowanie kardamonu wiąże się z obniżeniem trójglicerydów nawet aż o 20 miligramów na litr, co oznacza bardzo wysoką skuteczność działania, a jak wiadomo utrzymujący się podwyższony poziom trójglicerydów w naczyniach krwionośnych, prowadzi do wielu zaburzeń układu krążenia. Pomimo tego, że badania jednoznacznie pokazały, że kawa sama w sobie nie powoduje ciśnienia nad tętniczego to jeśli ktoś obawia się sięgać po kawę, właśnie z tego względu, to kardamon będzie miał tu swoje dobroczynne działanie.

Naukowcy wykazali, że przyprawa ta działa hipotensyjnie, czyli obniża ciśnienie krwi. Ponadto badacze odnotowali, że regularne spożywanie kardamonu zielonego, spowodowało znaczące obniżenie skurczowego ciśnienia krwie u osób znad ciśnieniem aż o 20% !!!

Jednocześnie też u badanych osób doszło do redukcji rozkurczowego ciśnienia krwi o 12 jednostek.

Kardamon uwypukla działanie zdrowotne kawy w kontekście naszej wątroby. Mianowicie związki obecne w kardamonie zmniejszają stan zapalny u osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Co więcej, powodują one korzystne obniżenie enzymu wątrobowego.

magia kurkumy
2. KURKUMA

Kurkuma, czyli jedna z najzdrowszych przypraw świata. Kurkuma dzięki obecności kurkuminy wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Fakt ten mogą wykorzystać osoby zmagające się np. z chorobą zwyrodnieniową stawów. Badania naukowe pokazują, że stosowanie kurkuminy pozwala złagodzić ból stawów u wspomnianych osób.

Podobny efekt przeciwzapalny został potwierdzony także u osób z chorobami zapalnymi jelit, w tym szczególnie u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. W tej grupie pacjentów można zaobserwować zmniejszenie aktywności choroby na skutek dostarczenia prozdrowotnej kurkuminy.

Mówiąc o właściwościach zdrowotnych kurkuminy, należy dodać, że również jak kawa ma działanie przeciwdepresyjne, oraz mają znaczący wpływ na poprawę nastroju. Kawa i kurkuma to połączenie idealne, aby poprawić nasze zdrowie psychiczne. ( – TUTAJ – przeczytaj o tym jak mieć szczęśliwsze życie ).

Kurkumę należy podgrzewać wtedy kurkumina w niej zawarta działa jeszcze lepiej.

dodaj cynamon do kawy
3. CYNAMON

Cynamon, ale tylko ten prawdziwy i wartościowy (Cejloński). Cynamon jest szczególnie ceny, zważywszy na fakt, że potrafi regulować gospodarkę węglowodanową. Chodzi o to, że za sprawą swojego działania obniżającego glukozę we krwi oraz insulinooporność, może on cofnąć stan przedcukrzycowy, aby nie przerodził się on w cukrzycę typu drugiego.

Więc jeśli masz problem z poziomem glukozy we krwi, to zdecydowanie warto włączyć do swojego menu — kawę z cynamonem.

Cynamon wykazuje również działanie przeciwmigrenowe. Konkretnie to badacze odnotowali, że regularne stosowanie cynamonu przez osoby borykające się z migreną powoduje zmniejszenie częstotliwości i czasu trwania napadów migreny.

Kolejną wartościową cechą cynamonu jest to, że ma właściwości przeciwzapalne. Badania potwierdziły, że spożywanie cynamonu pomaga zmniejszyć stan zapalny u osób z reumatoidalnym zapalaniem stawów, a także złagodzić przebieg tej choroby.

Dodaj goździki i czerp z nich siłę!
4. GOŹDZIKI

Kawa z goździkami, co daje ten dodatek? Goździki mają właściwości ochronne dla wątroby oraz nerek, czyli dwóch najważniejszych narządów odpowiedzialnych za oczyszczanie naszego organizmu ( – TUTAJ – możesz przeczytać wpis o oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich ).

Goździki zmniejszają uszkodzenia wątroby oraz łagodzą zmiany martwicze w tym narządzie spowodowane przez substancje toksyczne, z którymi mamy do czynienia na co dzień. W szczególności warta uwagi jest substancja o nazwie Eugenol, która nasila właściwości detoksykujące wątroby i wspomaga jej pracę w rozkładaniu związków obcych dla naszego organizmu.

Z kolei w innym badaniu naukowcy stwierdzili, że goździki chronią nerki przed zmianami patologicznymi wywołanymi cukrzycą. Mało kto wie, ale nieleczona i zaniedbywana cukrzyca może powodować uszkodzenie nerek zwane nefropatią cukrzycową.

Dodatkowo goździki wspomagają pracę żołądka. Za sprawą swoich właściwości przeciwutleniających powodują zmniejszenie naciekania komórek zapalnych i chronią komórki nabłonka żołądka przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem alkoholu.

Co więcej, stosowane goździki przyczyniają się również do zmniejszenia liczby i wielkości wrzodów, więc ma właściwości przeciwwrzodowe.

Goździki mają również właściwości przeciwzapalne tak jak wcześniej wymienione substancje.

uzdrawiające kakao
5. KAKAO

Dodanie Kakaa do kawy daje bardzo dużo korzyści. Pamiętaj jednak, że jak w przypadku poprzednich dodatków, liczy się tylko prawdziwa wersja — zapomnij o wersji w płynie czy też popularnych proszkach z marketu, ponieważ nie mają one z kakao za wiele wspólnego.

Wspomniane połączeni kawy i kakao jest wyjątkowo cenne dla naszego mózgu. Dobra kawka zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i wspomaga sprawność umysłową. Z podobnym działaniem mamy do czynienia w przypadku kakao. Produkt ten zwiększa plastyczność mózgu, czyli sprawia, że pomiędzy komórkami powstają nowe połączenia, co usprawnia ich działanie i przekłada się na efektywniejsze funkcjonowanie mózgu w tym lepszą pamięć.

Ponadto eksperci odnotowali, że związki obecne w czekoladzie, a konkretnie to flawonole, poprawiają przepływ krwi w mózgu, przez co mogą zapobiegać demencji! ( – TUTAJ – przeczytaj wpis o morsowaniu które również wspiera i chroni mózg ).

Kawka połączona z kakaem wykazuje jeszcze lepsze działanie na nasz mózg niż spożywanie ich oddzielnie. Do tego takie połączenie ma bardzo korzystny wpływ na układ krążenia. Wynika to z tego, że spożywanie gorzkiej czekolady — kakao — wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca aż o 10%, a zawału mięśnia sercowego aż o 13%.

Osoby sięgające po kakao mają też mniejsze ryzyko pojawienia się udarów mózgu o nawet 17%!!!

Kakao podobnie jak kawa, zapobiega powstawaniu cukrzycy typu drugiego o około 30% co jest niewiarygodną wiadomością.

masło orzechowe, tylko z prawdziwych orzechów!
6. MASŁO ORZECHOWE

To niecodzienne połączenie wcale nie jest bez sensu, jak by się mogło wielu osobom wydawać, ponieważ smakowo oba produkty dobrze się komponują ( najpierw spróbuj, zanim osądzisz ). Przede wszystkim masło orzechowe powinno być dobrej jakości , więc w markecie może nie być łatwo takowe dostać. Same orzechy mają bardzo dużo zalet i ogromny wpływ na zdrowie ( – TUTAJ – przeczytaj wpis o orzechach włoskich ).

Pasta orzechowa wykazuje wiele podobnych właściwości jak kakao. Więc jeśli ktoś nie lubi kakao, może zamiennie użyć pasty orzechowej. Na pewno warto powiedzieć o tym, że związki zwarte w orzechach zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych.

Osoby regularnie spożywające orzechy, rzadziej umierają z powodu choroby wieńcowej i udaru mózgu. Poza tym orzechy wspierają pracę mózgu, w tym poprawiają pamięć, koncentrację i zdolności uczenia się. Dodatkowo obecna w orzechach witamina E ( – TUTAJ – cały artykuł na jej temat ) nazywanej witaminą młodości, co szczególnie dotyczy orzechów laskowych i migdałów, produkty te spowalniają starzenie się naszego ciała.

Dodatkowo zapobiegają one stłuszczeniu wątroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób, nowotworów, w tym głównie raka jelita grubego, trzustki, piersi oraz endometrium.

Pamiętaj — zainwestuj w dobrą pastę orzechową, unikaj popularnych, a także zacznij czytać etykietę, wtedy się zdziwisz, gdyż większość produktów w sklepach ma zawartość ok. 40-50% orzechów ,,nie wspominając już o tych oszukanych, które mają po 20%. A teraz czas na szok, dobra pasta orzechowa powinno mieć co najmniej 90% orzechów!!!

Podsumowanie:

Po przeczytaniu tego artykułu wiesz już, jak możesz wzbogacić moc i wartość swojej codziennej kawy. Będzie ona nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa — co mam nadzieję, już wiesz! Dodatkowo na pewno zaskoczysz swoich znajomych takim niecodziennym połączeniem, co będzie bardzo ciekawe i zaskakujące.

Więc zrób odpowiednio jakościowo zakupy i do dzieła! Smacznego!