Czy kurczak jest zdrowy ?

Czy kurczak jest zdrowy? Zapewne Twoje ulubione mięsko, prawda? A co jeśli Ci powiem, że to najbardziej trujące mięso? SPRAWDŹ TO!

z wolnego wybiegu? tak, tak...

Kurczak kiedyś i dziś

Kiedyś życie kurek wyglądało zupełnie inaczej niż dziś. 30-40-50 lat temu, kurki chodziły sobie po działce, po ogródku, goniły się po kurniku, pokonując codziennie kilka kilometrów! Kurczak był mięsisty, zbity, silny i zdrowy, nawet zapach miał inny. Swoją dorosłość osiąga po ok. 20 tygodniach, ważąc ok. 1.5 kg. Aromat rosołu z dawnego kurczaka to było coś, co wielu osobom do dziś śni się po nocach, zwłaszcza gdy widzą to coś, co jest dziś….

A jakie są dzisiejsze kurczaki? Swoją maksymalną wagę osiągają już po 5 tygodniach, a wynosi ona ok. 2 kg, życie kurczaka jest szybkie, intensywnie, syte, bez słońca, bez ruchu, w zasadzie bez niczego, jeść, tyć i pod topór, następny. Fajnie prawda? A jeszcze ten aromat… upsss jaki aromat? Chyba że ludwik w sklepie.

Kurczak zagrodowy

Brzmi całkiem zdrowo prawda?

Kilkanaście kurczaczków biega sobie po gospodarstwie i żyje w zagrodzie, zbierając naturalne ziarna z trawki. Tak wyobraża sobie większość osób żywot kurczaka zagrodowego.

Niestety realia wyglądają zupełnie inaczej, według przepisów Unii Europejskiej taki kurczak nadal żyje w klatce, różnica jest taka, że widzi słońce czasami oraz ustawowo musi mieć na tyle miejsca, by swobodnie móc się obracać wkoło siebie! To ile to będzie 0,3 metra kwadratowego? SPORO!

Przynajmniej prawnie ma dostawać paszę — tak paszę (nie ziarna i to, co znajdzie w glebie i trawie) – która ma być jak najbardziej naturalna, czytaj na opakowaniu, ma być napisane, że naturalna i to wystarczy, by ją podawać. By te cudowne zagrodowe kurki mogły delektować się tym pysznym jedzonkiem.

kurczak zagrodowy

Kurczak sklepowy tzw. marketowy

O tym jak wspaniała jest żywność dostępna w popularnych marketach możesz przeczytaj – TUTAJ.

Ile razy już słyszałeś afery o kurczakach w marketach, które odświeżane były, a to ludwikiem, a to inną chemią, która ładnie przywracała je do życia raz po razie. Śmierdzi? Ciach umyjemy, wypicujemy i będzie jak nowy, aż się sprzeda. Jak myślisz jakim cudem pierś z kurczaka potrafiła kosztować w najgorętszych promocjach po 9,99 zł? Teraz wiadomo, ta cena wydaje się niemożliwa. Ale kilka lat temu to była norma. Nikomu nie opłacałoby się karmić i pilnować takich kurczaków, gdyby mieli je po tyle sprzedawać.

Chwila, przecież nie kupujecie od producenta tylko od sklepu, który kupił je z hurtowni drobiu a hurtownia od producentów/ hodowców. Czyli żeby kurczak trafił na Twój stół, musi zarobić sklep, musi zarobić hurtownia i jeszcze producent, to po ile ten producent musiał sprzedać do hurtowni? Po 5 zł? Po 4 zł? To teraz odpowiedz sobie,  jak producent hoduje kurczaki przez 5 tygodni, by wydać w tym czasie na niego kilka złotych i jeszcze na tym zarobić ?!?!?!?!

Podobno używanie antybiotyków w hodowli drobiu jest zakazane, dlatego cudownie kurczaki hodowlane, czyli z chowu klatkowego, bo taką ładną nazwę podają producenci, nie chorują i rosną 5 razy szybciej od tradycyjnych kurczaków wolno biegających?

Czy kurczak jest zdrowy ?

Skutki jedzenia drobiu hodowlanego.

Jakie mogą być skutki jedzenia nadmiernych ilości tego niezdrowego mięsa?

dziczyzna

Jakie są alternatywy dla niezdrowego drobiu?

Wiadomo, w naszym kraju mamy dużo różnego rodzaju mięs do wyboru, krowa, ptaki, świnka itp. Nic jednak nie dorównuje dziczyźnie, czyli królowej potraf szlachty i królów sprzed lat.

TUTAJ – przeczytaj wpis o zaletach i korzyściach, jakie odniesiesz dla siebie gdy zaczniesz korzystać z tego rodzaju mięsa. Na prawdę różnica jest kolosalna i zdecydowanie warto się zainteresować bliżej tematem dzikiej zwierzyny.

Jedno małe porównanie od razu mi się przypomina. Weterynarz musi sprawdzać co ok. 2 tyg. Zdrowie kur, by przypadkiem żadna choroba nie przebiła się przez kilogramy antybiotyków. A jak to wygląda w przypadku dziczyzny? Otóż przez całe swoje życie, np. jelenie, sarny czy łoś — nigdy nie są badane, ponieważ to są tak czyste i zdrowe zwierzęta, że jest to zupełnie zbędne!!!

Podsumowanie:

Czy kurczak jest zdrowy ? Myślę, że po przeczytaniu tego wpisu znasz odpowiedź na to pytanie. Jednak by być w 100% uczciwym, trzeba nadmienić że jeżeli masz dostęp do drobiu od prawdziwego gospodarza, gdzie możesz pojechać, zobaczyć jak ten drób sobie biega i dziobie trawkę, że ma słońce, nie ma paszy, dużo biega i po prostu ŻYJE!

To taki rodzaj drobiu możesz jeść. Jak wszyscy wiemy to widok dość niespotykany, ale możliwy, więc szukaj jeżeli chcesz być zdrowy, warto się wysilić.

Jeżeli nie masz takiej możliwości, poszukaj alternatywy jak np. wspominanej dziczyzny, nie bój się, nie jest droga ani super niedostępna, przeczytaj wpis o dziczyźnie, a przekonasz się, że wszystko jest w zasięgu Twojej ręki.

Więc dokonaj zdrowego wyboru i ciesz się zdrowiem!